Română

Solidaritate internațională pentru muncitorii fabricii VIOME în fața amenințării iminente de desființare a companiei.


Muncitorii fabricii VIOME din Salonic, Grecia, s-au împotrivit șomajului și sărăciei ducând o lungă luptă de a auto-gestiona fabrica ocupată, în condiții foarte ostile. De doi ani încoace ei produc și vând, produce de curățat ecologice, în clădirile ocupate, asigurând un venit modest pentru familiile lor. Au lucrat în raport de egalitate, luând decizii în mod colectiv prin adunare generală. În același timp au primit un mare val de solidaritate din Grecia și din afară, transformând lupta lor într-o luptă emblematică pentru demnitatea umană, într-o Grecie lovită de criză.

Foștii proprietari ai fabricii, familia Filipou, n-au încetat o clipă în încercarea de a obstrucționa procesul desfășurat, punând pe parcurs obstacole legale, la fiecare pas. În urmă cu patru ani, aceștia au abandonat fabrica, însușindu-și toate beneficiile și lăsând milioane [de euro, datorie] în salarii neplătite către muncitori, condamnându-le familiile la sărăcie și mizerie. Astăzi se arată din nou, conspirând alături de administratorii de faliment propuși de stat și a sistemului judiciar, în vederea lichidării companiei.

Dacă în prima instanță, foștii proprietari, au fost condamnați la 123 de luni de închisoare pentru milioanele datorate muncitorilor, Curtea de Apel a redus această sentință la 43 de luni, cu suspendare, acest lucru scutind foștii proprietari de la plata datorată muncitorilor.
De asemenea, în 23 Martie, va avea loc un alt proces ce evaluează cererea administratorilor, de deființare a cladirilor și a utilajelor. În cazul în care Curtea hotărăște în favoarea acestora, interesele private mari, financiare și imobiliare vor avea oportunitatea de obține o pârghie de acces în sediile VIOME.

Muncitorii VIOME și mișcările de solidaritate naționale și internaționale sunt determinate să reziste unei eventuale vânzări forțate, prin orice mijloace disponibile. Vineri, 20 Martie, a avut loc un protest în centrul orașului Salonic, care a inclus un târg de produse tradiționale și vânzări către public a produselor VIOME. În 23 Martie, ne vom strânge în fața tribunalului spre a protesta împotriva intențiilor administratorilor și judecătorilor de a lichida și vinde compania și sediile acestora, astfel condamnând muncitorii și familiile acestora la șomaj și sărăcie, pentru a servi intereselor celor puternici.

În plus declarăm că indiferent de decizia Curții, suntem determinați de a rămâne pe poziții și a apăra fabrica VIOME, un loc de muncă ținut în viață datorită determinării muncitorilor și solidarității comunității din jurul acestora. Refuzăm să o predăm puterilor judecătorești, care au negat, în mod repetat, dreptul la justiție al muncitorilor și al celor neprivilegiați.
Destinul este acum în mâinile noastre, noi ne administrăm lucrul și viețile noastre. Nu vom permite nimănui să distrugă ce am construit cu atât de mult efort. Spunem judecătorilor, polițiștilor, administratorilor, foștilor proprietari și oricăror cumpărători interesați, că:

VIOME NU ESTE DE VÂNZARE!
VIOME VA RĂMÂNE ÎN MÂINILE MUNCITORILOR!

----------------------------------------------------------------------

Motoarele autogestiunii au fost pornite!

traducere de Ovidiu Oprea, iasromania.wordpress.com

După trei zile de mobilizare, fabrica Vio.Me. a început producţia sub controlul muncitorilor! Este primul experiment de autogestiune la nivel industrial în Grecia răvăşită de criză, dar muncitorii de la Vio.Me. sunt încrezători că acesta e doar începutul unei serii de acţiuni similare.
Mobilizarea a început duminică seara, cu o adunare mare a muncitorilor, persoanelor şi organizaţiilor solidare în incinta unui teatru. Aici a fost discutat planul de acţiune şi fiecare a avut ocazia să ia cuvântul la microfon şi să îşi exprime opiniile în legătură cu acţiunile muncitorilor. Luni seara a avut loc un marş în centrul oraşului, urmat de un concert de susţinere cu formaţii şi cântăreţi folk. Printre aceştia, Thanassis Papakonstantinou, unul dintre cei mai importanţi compozitori greci contemporani, care este practic „parte a mişcării”, având în vedere că oferă sprijin prin vorbă şi prin faptă eforturilor oamenilor de a-şi decide singuri propriul destin. Participarea a depăşit aşteptările tuturor. Din păcate, în jur de o mie de persoane nu au putut să intre, deoarece stadionul a fost plin ochi. Momentul culminant al nopţii a fost când muncitorii au luat cuvântul la microfon şi au explicat cum văd ei o nouă organizare a societăţii, una fondată pe justiţie socială, solidaritate şi autogestiune.

Cinci mii de oameni au aplaudat, au strigat şi au cântat cântece de susţinere. În acel moment lumea a devenit convinsă că această întreprindere va avea succes.

A doua zi, dis-de-dimineaţă mobilizarea a continuat cu un marş vibrant spre fabrică. Muncitorii erau deja pregătiţi şi astfel producţiei i-a fost dat drumul în direct, pe posturile de televiziune naţională, locală şi pe cele de informare alternativă. Muncitorii au organizat un tur al fabricii şi au explicat jurnaliştilor şi participanţilor la acţiunile de solidaritate toate detaliile procesului de producţie.
Încă este de parcurs un drum lung: costurile de producţie sunt mari, accesul la credit este imposibil şi a acapara un segment de piaţă în vremuri de recesiune este greu. Muncitorii sunt totuşi optimişti: încasările de la concertul de susţinere şi donaţiile de la grupuri şi persoane solidare adunate prin viome.org ar trebui să fie suficiente pentru a ţine fabrica pe linia de plutire pentru primele câteva luni. De asemenea, susţinerea oferită de mişcările sociale face posibilă distribuirea multora dintre produsele fabricii prin intermediul structurilor economice sociale şi de solidaritate deja existente. Angajaţii de la Vio.Me deja caută variante noi pentru produse de curăţire, bazate pe ingrediente ecologice non-toxice, adaptate uzului domestic. 

Fabrica produce materiale de construcţie de calitate (mortare, tencuieli, pastă adezivă pentru plăci şi materiale pentru îmbinare, mortar impermeabil etc.) şi muncitorii ştiu foarte bine ce trebuie făcut pentru a îmbunătăţi şi mai mult calitatea chiar cu o scădere a costurilor de producţie şi, prin urmare, a preţului. Provocarea este de a găsi o piaţă pentru aceste materiale, fie în Grecia, fie în ţările balcanice vecine. Unele produse pot fi livrate chiar şi mai departe,  putând fi distribuite de asemenea prin mişcarea de solidaritate internaţională.

Cei 40 de muncitori ai Vio.Me. şi sute de participanţi la mişcarea de solidaritate au trăit pentru trei zile o experienţă de neuitat, care nu e decât începutul unui drum lung şi dificil. Acum, mai mult decât oricând, avem nevoie să fim uniţi şi puternici, hotărâţi să construim o lume nouă, bazată pe solidaritate, justiţie şi autogestiune!

-------------------------------------

 Fabrică din Grecia începe producția sub controlul muncitorilor

 Greviştii de la fabrica Vio.Me din Salonic, care nu au mai fost plătiţi din mai 2011 s-au hotărât să reînceapă producția sub controlul muncitorilor din data de 12 februarie 2013.
 
Cu șomajul atingând 30%, veniturile muncitorilor ajungând la zero, săturaţi de cuvinte mari, promisiuni și mai multe taxe, întrerupând munca, cu fabrica abandonată de către angajatori, muncitorii de la Vio.Me. prin decizia adunării lor generale declară determinarea să nu cadă pradă condiţiei de șomaj permanent, ci în schimb să lupte pentru a lua fabrica în propriile mâini și să opereze ei înșiși. Printr-o propunere oficială datând din octombrie 2011 aceştia revendicau înființarea unei cooperative a muncitorilor sub deplin control al muncitorilor, cerând recunoașterea juridică atât pentru ei cât și pentru toate celelalte care vor urma. În același timp, au cerut banii necesari pentru a pune în funcțiune fabrica, bani care, în orice caz, le aparține, deoarece aceștia sunt cei care produc bogăția societății. Planul care a fost întocmit a fost tratat cu indiferență de stat și de birocrațiile sindicale. Dar a fost primit cu mare entuziasm de lumea mișcărilor sociale, care, prin crearea Inițiativei Deschise de Solidaritate în Salonic și apoi cu inițiative similare în alte oraşe, au luptat în ultimele 6 luni să promoveze mesajul Vio.Me în întreaga societate.

Acum e timpul pentru controlul muncitorilor la Vio.Me!


Muncitorii nu mai pot aștepta de la statul falimentar să își îndeplinească promisiunile gratuite de sprijin (chiar și ajutorul de urgență de 1000 euro, promis de Ministerul Muncii nu a fost aprobat de către Ministerul de Finanțe). Este timpul să vedem fabrica Vio.Me – precum și orice altă fabrică care este închisă, falimentată sau concediază muncitorii – să fie redeschisă de către muncitorii săi, nu de către șefii săi vechi sau noi. Lupta nu ar trebui să se limiteze la Vio.Me, astfel încât aceasta să fi victorioasă trebuie să fie generalizată și răspândită în toate fabricile și întreprinderile care își încetează activitatea, deoarece numai printr-o rețea de fabrici autogestionate va putea Vio.Me să prospere și să aprindă calea spre o organizare diferită a producției și a economiei, fără exploatare, inegalitate sau ierarhie. Atunci când fabricile se închid una după alta, numărul șomerilor din Grecia se apropie de 2 milioane iar marea majoritate a populației este condamnată la sărăcie și mizerie de coaliția de guvernare a PASOK-ND-DIMAR, ce continuă politicile guvernelor precedente, cererea de a opera fabricile sub controlul muncitorilor este singurul răspuns rezonabil la dezastrul pe care îl trăim în fiecare zi, singurul răspuns la șomaj; Din acest motiv, lupta Vio.Me este lupta tuturor.
Noi îndemnăm toți muncitorii, șomerii și toți cei care sunt afectați de criză să fie solidari cu muncitorii de la Vio.Me și sprijinirea în efortul lor de a pune în practică credința că muncitorii o pot face fără șefi! Noi facem apel la participare într-o luptă la nivel național și o caravană de solidaritate culminând în trei zile de luptă în Salonic. Noi îndemnăm preluarea și organizarea propriilor lupte în cadrul locurilor de muncă, cu proceduri democratice directe, fără birocrați. Pentru a participa la o grevă generală politică, în scopul de a elimina pe cei care distrug viețile noastre!

Având ca scop stabilirea controlului muncitorilor asupra fabricilor și întregii producții și organizarea economiei și societăţii pe care o dorim, o societate fără șefi!
E timpul pentru Vio.Me! Să trecem la treabă!
Deschizând calea pentru autogestiune pretutindeni!
Deschizând calea pentru o societate fără șefi!

Inițiativa Deschisă de Solidaritate și Sprijin pentru lupta muncitorilor de la Vio.Me